Turner Construction Company Proudly Announces Fort Belvoir Community Hospital Achieves LEED Gold Certification

Share Article

Fort Belvoir Community Hospital achieved LEED Gold certification, making it the largest healthcare facility to earn a Gold rating.

"I believe Fort Belvoir Community Hospital exemplifies the nation's best example of green hospital construction, patient- and family-centered care, and evidence-based design in a 'Culture of Excellence,'" - Col. Charles Callahan, hospital commander

One of the nation’s smartest hospitals is now also one of the greenest.

Only days after the Fort Belvoir Community Hospital implemented smart suite technology bedside care, word came from the U.S. Green Building Council about another impressive accomplishment: the new 1.2 million-square-foot hospital achieved LEED Gold certification, making it the largest healthcare facility to earn a Gold rating.

Becoming LEED Gold certified is quite an accomplishment for this advanced military hospital in Fort Belvoir, VA, where patient-centered medical healthcare is provided to the nation’s wounded, active duty service members, retirees and family members in the National Capital Region.

The Fort Belvoir Community Hospital, which opened in August 2011, is the first in a new generation of world-class military medical facilities committed to creating a “culture of excellence.” This culture represents a transformation of the Military Health System as it uses research to improve patient outcomes, increase customer loyalty and achieve higher levels of staff satisfaction. The new $1 billion facility is considered to be one of the world’s first hospitals to successfully integrate today’s accepted evidence-based design (EBD) principles with LEED requirements.

The design of the building carefully integrates with the natural environment, creating a compelling dialogue between interior environments and exterior space. A “language” of healing gardens, within and around the building, will provide an uplifting, restful, and restorative environment for patients, families and staff. The building perimeter is designed to be crenellated in order to maximize exposure to the outdoors and natural light. Outdoor areas are designed to accommodate activities as well as quiet contemplation.

"I believe Fort Belvoir Community Hospital exemplifies the nation's best example of green hospital construction, patient- and family-centered care, and evidence-based design in a 'Culture of Excellence,'" said Col. Charles Callahan, hospital commander. "While green healthcare has traditionally lagged behind green construction and other green initiatives, this hospital represents a significant effort to provide facilities that reduce resources use and reduce pollution, while improving patient, staff and community safety and outcomes. Fort Belvoir Community Hospital is not only a showpiece for the application of evidence-based design and green construction, but it is the vanguard for the Military Health System and for our nation's health care design communities."

The organization of the building’s design is in three horizontal parts: a northern outpatient center with family care focus, a southern outpatient center with specialty focus, a 120-bed central inpatient/ancillary zone. The three centers of care are joined by a generous daylight-infused circulation concourse.

Dozens of innovative green designs and building strategies contributed to the Fort Belvoir Community Hospital earning it the coveted LEED Gold certification.

Location
Because the hospital serves military personnel throughout the DC Metro area, many transportation and service options are available for building users. Two bus lines have stops at the entrance of the hospital, including a bus that connects the Metro rail to the Base. Prime parking spots are available for carpool and low-emitting vehicles. Secure bicycle storage areas and an existing pedestrian trail are beneficial for people with a short commute. It is also within walking distance to many services: a coffee shop, library, salon, dental clinic, and condominiums.

Site Design
The site design promotes healing and respite, while preserving and restoring the natural environment. The hospital was positioned on the natural high point between existing roads on site, which allows for the continued protection of wetlands both to the northeast and the southwest.

Key features include:

  •     The steep wetland swale west of the hospital has cultivated a mature oak forest that has been preserved and is accessible to users by pedestrian sidewalk and trail.
  •     61.9 percent of the site has been restored with native and adaptive plants, restoring local species to the site and reducing irrigation needs.
  •     Green roofs visible from the inpatient tower will capture and treat stormwater, rain gardens and river rock beds will retain water and let it percolate into the ground, and surface parking lots designed with curbless spaces will direct water into depressed planting areas for filtration.
  •     Permeable paving in parking spaces reduces stormwater run-off and minimize heat-island effects of the hardscape.

Water
Curved roofs over the clinics will direct rainwater into drainpipes and into rain barrels. Once the water reaches the rain barrels, yard drains will collect and deliver the water to the underground cisterns.

In addition, condensation will be collected from the air conditioning units during the hotter months of the year and funneled to the cisterns. This will both reduce the amount of potable water used for irrigation, and reduce the quantity and rate of stormwater run-off. It is estimated that 1.6 million gallons of potable water will be saved per year.

Dual-flush water closets and sensor activated, low-flow sink faucets are in appropriate locations in the hospital to reduce burden on water supply and wastewater systems.

Indoor Environment Quality
Sustainability and evidence-based design (EBD) played an important role in the development of the interior concepts, materials, and finishes used in the hospital. Many noted design features have demonstrated a positive impact on patient, family, and staff health and comfort:

  •     Appropriate colors to promote a calming environment
  •     Soft flooring materials and sound absorbing materials
  •     Indoor air quality plans
  •     High-efficiency particulate arresting (HEPA) filtration and MERV 13 filters
  •     Ultraviolet (UV) technology that contributes to infection control
  •     CO2 monitoring
  •     Low-emitting paints, coatings, adhesives, sealants, carpet systems, composite wood, agri-fiber products and furniture
  •     Furniture meets GREENGUARD Indoor Air Quality standards
  •     Green cleaning products, methods and technologies
  •     Views of nature
  •     Individual controls for lighting and temperature

Energy
The building is designed to consume 27.6% less regulated energy than a typical hospital, which equals 15% cost savings or $449,299 per year. It also will save approximately 4,000 tons in CO2 emissions. Much of the project’s energy savings is being achieved by a multi-stack heat recovery chiller system for reheating, high efficiency variable speed drive chillers, variable air volume devices, an energy efficient lighting design including daylight harvesting and a rain screen system.

A whole building energy model, comprehensive energy analysis, and assessment of building systems and configuration was performed for the project. In addition, a commissioning authority was a key member of the project team to ensure the building systems operate as designed.

Materials and Resources
Recycling bins and collection areas are strategically located in close proximity of patients, visitors, and hospital staff spaces for ease of access and to encourage efficient workflow by housekeeping staff. Manufacturers diverted construction waste materials from the local landfill by recycling and by minimizing packaging. The project recycled over 11,500 tons or 91% of its waste.

Materials with recycled content, which were extracted and manufactured within a 500-mile radius of the project site, were specified for the project. Forest Stewardship Council certified wood was also specified.

Life Cycle Cost Analysis and Sustainable Return on Investment Analysis
Both a LCCA and a sustainable return on investment analysis (SROI) were performed during the design of the Fort Belvoir Community Hospital. The primary reason for a LCCA is to demonstrate that the operational savings of a project are sufficient to justify its additional investment cost.

SROI is an enhanced form of LCCA, which incorporates risk analysis and goes even further, providing a triple-bottom line view of a project’s economic results. SROI monetizes all reasonable social and environmental impacts related to a given project, and provides the equivalent of traditional LCCA metrics, which are called Financial Return on Investment (FROI) metrics in the analysis. FROI accounts for internal organizational cash costs and benefits only.

The SROI analysis accounts for not only the organizational cash costs and benefits but also the external costs and benefits as well. SROI results demonstrated a clear distribution of benefits associated with project solutions such as economic value of water saved, air pollutants savings, greenhouse gases savings, water bill savings, and energy bill savings.

Project Team
The Fort Belvoir Community Hospital was designed for the U.S. Corps of Engineers by a joint venture team of HDR Architecture, Inc. of Alexandria, VA and Dewberry of Fairfax, VA and was built by Turner-Gilbane, a joint venture comprised of Turner Construction and Gilbane Building Company based in Arlington, VA. The hospital was constructed through an Integrated/Design/Bid/Build (IDBB) procurement process, which allowed construction to start while design was still being developed; turning what would typically be an eight- to ten-year process into a five-year fast-track project. IDBB is an innovative process that uses coordination with a construction contractor during the design phase to increase constructability and provide accurate cost/schedule impacts of design decisions, resulting in fewer design omissions and errors.

Share article on social media or email:

View article via:

Pdf Print

Contact Author

Kali Bowers
Turner Construction Company,Mid-Atlantic
2028982526
Email >

Kali Bowers
Follow us on
Visit website