Ontario Sustainable Architecture Firm Helps Unveil Its Latest Recreational Facility Project

Barrie Architects Salter Pilon and their partners Lett Architects Recently Helped Launch The Bradford West Gwillimbury Leisure Centre which is seeking LEED Silver certification

  • Share on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail a friend
Bradford West Gwillimbury Leisure Centre

Bradford West Gwillimbury Leisure Centre Designed by Salter Pilon Architecture and Leed Architects

It took a phenomenal effort to do the design and construction within the time we had to complete the project, in order to comply with the requirements of the grant funding and we appreciate your tremendous contributions.

Bradford, ON (PRWEB) June 11, 2012

Salter Pilon Architecture and Lett Architects are pleased to announce the official Grand Opening of the new Bradford West Gwillimbury Leisure Centre. Representatives from both Ontario architecture firms along with several hundred residents were on hand to witness the ceremonies held on May 25, 2012. Dignitaries in attendance included MP Peter Van Loan, MPP Julia Munro, Deputy Warden Harry Hughes and Mayor Doug White.

Mayor Doug White commented, “This beautiful building is what every complete community needs. The place that is the hub of all activity in the community."

Town Manager Jay Currier spoke about the professional firms, which worked on the project. "It took a phenomenal effort to do the design and construction within the time we had to complete the project, in order to comply with the requirements of the grant funding and we appreciate your tremendous contributions," said Currier. "Gerry (Pilon), you and your team obviously take a great deal of pride in a facility that you can showcase along with the other great buildings that you design. Many thanks."

The layout of the new 150,000 square foot centre has four major components: an NHL-sized twin ice pad facility, a pool complex, a double gymnasium and community service spaces. The design provides fold-down seating within the ice rink areas for 900 & 300 spectators respectively and includes nine accessible change rooms, a larger home team room, a public skate change area and associated officials’ rooms.

The pool complex includes an eight-lane competition pool, which is overlooked by 100 spectator seats on the second floor. The remainder of the pool deck consists of a beach walk-in leisure pool complete with water features and water slide, plus a separate therapy pool.

The double gymnasium has permanent seating for up to 100 spectators and includes an upper level running track and a large cardio equipment area that overlooks the front entry drop-off.

The Community component is made up of several pieces distributed through the building including three multi-purpose rooms, a Fitness Room with a separate Aerobics Studio and a Child-Minding Centre.

Early on in the design of the project it was determined, through discussions with the Town, the building needed to be an inviting, safe and fun place to foster a healthy lifestyle through recreation, sport and cultural activities that is accessible to all.

Further to this vision, the town had three other priorities. The first was that the project would pursue LEED sustainability objectives with Silver as the target; a challenge for this building type especially given the pre-determined green field site. The second was for the public to be able to walk into the facility and understand it immediately. Standing in the two-storey main lobby space, full height glass screens allow you to look into each of the main recreation areas (gymnasium, pool, ice pads and fitness area). Finally, the building had to have a “WOW” factor. The final product certainly delivers on all three requirements.

The $34.2 million project is currently in the process of applying for LEED Silver certification. Both rinks take advantage of waste heat from the refrigeration system to provide hydronic in-floor heating. In addition, rainwater will be captured and stored in a cistern for use in the manufacturing of the arena ice. Secondary heat reclaim of grey-water from shower drains, which will run through a series of coils, will be used to preheat supply water to the showers, reducing the energy required to heat water throughout the building.

Following the official ceremony captured here on video, which included a ribbon cutting and donor wall unveiling, the facility was "officially" opened to the public. Although a soft opening of the ice pads and gymnasium occurred in February 2012, the final phase of construction which included the pool, running track and fitness facilities was not completed until May.

About Salter Pilon Architecture Inc.

Salter Pilon Architecture is a mid-sized Ontario architectural firm whose roots extend back to 1960. The majority of the firm’s work over that lengthy history has been in the institutional field with healthcare and educational buildings as the predominant components. Salter Pilon offers complete sustainable design and interior design services through an exceptional staff of 25 people with average staff tenure in excess of 16 years. We are designers who value a well-crafted building and are prepared to take the time to achieve that craft.


Contact

Follow us on: Contact's Twitter Contact's LinkedIn Contact's Google Plus