Confluence Wins ASLA Awards for Recent Projects

Confluence, a Midwest professional consulting firm comprised of landscape architects and planners, was awarded honors at the ASLA Iowa Chapter Fall Awards Gala for its work on two recent projects.

  • Share on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail a friend

Open Spaces Sacred Places Healing Garden

Confluence received the 2012 Award of Merit for Design (Built) for Tifereth Israel Synagogue and the 2012 Award of Honor for Design (Unbuilt) for Open Spaces Sacred Places Healing Garden.

Des Moines, Iowa (PRWEB) November 15, 2012

Confluence received the 2012 Award of Merit for Design (Built) for Tifereth Israel Synagogue. Confluence was hired as part of a multi-disciplinary team to complete a comprehensive renovation of approximately 20,000 square feet of interior space, as well as exterior courtyards and site work for Tifereth Israel Synagogue located in Des Moines, Iowa. Prior to the remodel, the existing synagogue site consisted of a traditional chapel and small school wing, both of which were demolished as part of this current project. The remaining central core of the synagogue becomes a multi-purpose worship and social hall, staff offices, library, classrooms, and meeting spaces and exterior courtyards. The updated site features sustainable landscaping, efficient site lighting, community gardens, and outdoor worship spaces. A new façade along the primary face of the building features 10-foot high laminated glass panels screening two exterior courtyards with translucent geometric patterns taken from the old chapel plaster work, as well as text in both Hebrew and English depicting prayers and phrases special to the synagogue congregation and recognizable to greater religious community as a whole.

The Award of Merit for Built Design was presented to Seth Gray, Project Manager for Confluence.

Confluence also received the 2012 Award of Honor for Design (Unbuilt) for Open Spaces Sacred Places Healing Garden. Confluence was hired to develop a sensitive outdoor space to serve patients undergoing treatment at Mercy Medical Center in Cedar Rapids, Iowa. The ultimate goal for the space was to develop a quiet, private and safe space to aid in healing and spiritual renewal.

To achieve the goal, Confluence developed an outdoor space that was carefully set into the existing natural slope to give the space greater protection from the adjacent streetscape. This change of elevation was managed by the introduction of a strong, but elegant stone retaining wall that provides the backbone for the overall design geometry. A walkway follows the strong geometry of the wall and connects two separate “rooms”. A waterfall feature begins at one end of the project and the resulting brook meanders under and alongside the walk to the gathering space and terminating water feature pool at the other end.

The Award of Honor for Unbuilt Design was presented to Chris Della Vedova, Senior Principal for Confluence.