Southview Design Wins COTY Award

Share Article

Four Times the Charm: COTY is Fourth Award for This Wayzata Backyard

Southview Design Wins COTY Award for Wayzata Backyard Design

Southview Design Wins COTY Award for Wayzata Backyard Design

“My goal was to overcome the many major site issues to create a beautiful and functional recreational area,” said Southview landscape designer Colleen Moran.

Southview Design won a silver COTY (Contractor of the Year) award for Residential Exterior Specialty by the Minnesota Chapter of the National Association of the Remodeling Industry (NARI).

Contractors from all across the country compete for the prestigious COTY awards. Winners are selected by an impartial panel of experts in the remodeling industry who review photographs and narratives describing the projects’ functionality, aesthetics, craftsmanship, innovation and degree of difficulty in solving the design problem. NARI members represent an elite group of approximately 800,000 companies and individuals in the remodeling industry.

Southview Design’s winning project is a backyard in Wayzata, Minn. which has already won three other awards this year: a Minnesota Nursery and Landscape Association award for Excellence in Landscape Design, a silver award for Outdoor Living from Professional Remodeler magazine, and a National Landscape Award of Excellence from PLANET (Professional Landcare Network).

Southview Design transformed an overgrown, unkempt and largely unusable backyard into an award-winning backyard that was the backdrop for the wedding of the family’s oldest son.

“My goal was to overcome the many major site issues to create a beautiful and functional recreational area,” said Southview landscape designer Colleen Moran. Moran explained that when they removed the old pool deck, they unearthed two timber retaining walls and 13 footings. “We suspected we were building on top of an old barn,” she said. The ground under the pool deck had settled, revealing large sinkholes. When they excavated the old tennis court, they found that gas and high voltage lines had not been buried at the right depth.

Southview Design rebuilt the retaining walls one section at a time to stabilize the soil surrounding the pool. The design also included overhauling the pool, putting in a new sport court and installing a kitchen as well as a cabana complete with fireplace and AV equipment. They also created a private patio area under the deck next to the home and connected to the pool area.

Taking the existing home’s architecture into careful consideration, Southview Design used the same roof shingles on the new kitchen and pergola; copper used on the cabana chimney mimics copper on the windows on the home. Colors found in the natural stone used in the kitchen, the cabana fireplace and the deck posts match the home’s two indoor fireplaces.

For photos of the four-time landscape award-winning design, visit the page on Southview Design’s award winners: http://southviewdesign.com/landscape-designs/award-winners/swimming-pool-overhaul.html

Share article on socal media or email:

View article via:

Pdf Print

Contact Author

Maria Verven
Verve P.R.
+1 (612) 990-7328
Email >
Visit website