Kent State University and The Collaborative Honored with National Award

Share Article

The Esplanade at Kent State University, designed by The Collaborative, was recently awarded Gold in the Paving & Landscape Architecture division of the Brick in Architecture program. The Gold Award is based on design excellence and distinction on a national scale.

The Esplanade at Kent State University, designed by The Collaborative, was recently awarded Gold in the Paving & Landscape Architecture division of the Brick in Architecture program. The Gold Award is based on design excellence and distinction on a national scale.

Kent State University established a goal to rededicate the core of its campus to pedestrian traffic. The Collaborative designed the Esplanade, a 2,000 LF pedestrian way that runs from the Student Center to Wills Auditorium, to accomplish this directive. Additionally, the University teamed with the City of Kent and our design team to develop an extension for this pedestrianway. The 1,000 LF extension includes a new Gateway, neighborhood pedestrian corridor and Great Lawn. It creates a direct connection between KSU’s campus, the City and the planned PARTA transit facility.

The Esplanade is a successful integration of University and City. The brick lined walkways and gateways join the University campus to downtown, inviting users to cross barriers and enjoy all that Kent has to offer. The use of brick helps soften the design and give visual cues guiding you to and from the campus. Continuing the use of brick on the gateway and other elements completes the holistic feel of the environment. These brick inspired, multi-use connections provide identity to the Campus as well as the City while creating a user friendly experience.

Share article on social media or email:

View article via:

Pdf Print

Contact Author

Brook Jones
Visit website

Media