San Francisco Modern Architecture firm Hart Wright Architects creates a home for aging in place for their clients, no elevator required.

Share Article

Hart Wright Architects is showcasing a project with a couple who wanted to remodel their home for aging in place. They took an existing older two story home and created a unique warm and modern single story home. The new remodel has rooms with more access to the views and to natural light

home to age in place Mid Century Modern

The open living room designed for a couple who wanted to age in place

This project shows the successful of collaboration of clients and architect that resulted in a beautiful and comfortable home, adoringly referred to as “paradise” by the client.

San Francisco modern architecture firm Hart Wright Architects recently completed a successful remodel with their client. The project is a complete transformation of the house into an open flowing warm and comfortable place for their clients aging in place.

The design of the home is inspired by mid century modern design and the warm California climate that allows for indoor outdoor living spaces. Natural wood is used throughout on the floors and ceilings. Bright color on the walls, tile and cabinetry add character and warmth.

The remodel consists of a one story house on the original two story house foundation. It’s mostly a bar shape, north to south and oriented to embrace the land to the west that flows downhill to a stream with a view of a ridge of trees. To design the home for aging in place, the architects created hallways and doors to be wide and gracious. There are smooth, wheelchair friendly transitions between floor finishes and in the showers. The breakfast area—the spot in the house where they best loved taking in those views of that valley—did not move. Large overhangs and a clerestory bar shade the space from the plentitude of sun but let the views in. The kitchen expanded two feet north to add more space for seating. The family room was elongated and widened. The architect reduced four bedrooms down to two, giving the spaces better proportion and flow. and to make the house better suited for aging in place. The master suite takes the place of the old living room and extends further to the south to allow for the right-sized bathroom and dressing room. The architects added a right amount of square footage to the floor plan to create gracious flow and function. 

More information and images of the project can be found on the Hart Wright Architects blog and website.-

Share article on social media or email:

View article via:

Pdf Print

Contact Author

Eliza Hart
Visit website

Media

aging in place Mid Century Modern new homeView of the newly remodeled home from aboveThis is a Mid Century Modern inspired home for a client who wanted to age in place. The architects used gracious overhangs to shade the house, a deck cantilevers over the pool providing an outdoor room.aging in place Mid Century ModernA partial view of the newly remodeled home from the exteriorThe house runs north to south and is oriented to embrace the land to the west that flows downhill to a stream with a view of a ridge of trees.custom home for aging in placeCustom cabinetry and a custom designed connect to the view and dining spaceThis project shows the successful of collaboration of clients and architect that resulted in a beautiful and comfortable home. The kitchen fully reflects the personalities of our clients and was custom designed for their needs.aging in place new custom homeThe dining space has windows on three sides facing the view of the ridgeThis is a Mid Century Modern inspired home for a client who wanted to age in place. The architects used gracious overhangs to shade the house, a deck cantilevers over the pool providing an outdoor room.colorful bathroom tile Heath CeramicsColorful bathroom tile by Heath CeramicsThe wood ceiling bleeds into a skylight in this light filled bathroom. The tile in the shower uses color to create a cheery bright spacenatural oak cabinetry Heath CeramicsA sliding door from the bathroom leads out to exterior blending the line between interior and the exteriorNatural wood cabinetry paired with bright colorful Heath Ceramic tile make this an open and inviting bathroomoutdoor room indoor outdoor designThe long cantilevered deck extends the length of the home and creates an outdoor roomThis is a new house built on the foundation of an existing house. Previously there was a small wood walkway to get outside and now this is a gracious long deck that connects the spaces together